lördag 22 november 2008

Intressant och lärorik dag




Familjen tog idag med mig till synagogan vilket motsvarar de kristnas kyrka. De berättade att idag, lördag är det den viktigaste gudtjänsten. På bilden ser ni ett exempel på hur en synagoga kan se ut.


En mycket märklig sak som jag la märke till i synagogan var att kvinnor och män inte sitter tillsammans. Alla män har också en lite hatt på huvudet. Eric berättade senare att den är ett teckan på vördnad inför gud. Att man visar respekt för gud.


En annan sak som är annorlunda gentemot kristendomen är att det inte finns några präster berättade Ashley som läst om kristendomen i skolan. Det fanns dock en man som kallades Rabbinen. För mig påminde han om en präst.


Judarnas heliga texter är de Gamla testamentet. De kallas toran som betyder läran eller lagen. I toran finns de 5 moseböcker vilka är väldigt viktiga för judarna. När gudtjänsten började gick rabbinen och några män längst fram i synagogan och tog fram en stor rulle. En bokrulle av nått slag. Ashley förklarade att det var på de rullarna som de heliga texterna stod. Alltså istället för en bibelbok. Rabbinen och männen läste vars ett stycke ur den stora rullen. De läste på hebreiska vilket är judarnas språk. Vid varje gudtjänst läser de ett litet stycke ur moseböckerna och bär de sedan gått ett år har man läst igenom alla 5 moseböcker.


I övrigt påminde gudtjänsten väldigt mycket de kristnas. Rabbinen höll en predikan och församlingen sjöng. Det var som var mest annolunda var de stora rullarna vilket jag tyckte var jätte fint.


En lärorik och intressant dag i Israel!

Inga kommentarer: